De 5 opvallendste designs van Light + Building 2024

Op de Light + Building beurs ontdekten we de meest opvallende designs die de toekomst van verlichting bepalen. Dat de mogelijkheden in de verlichtingswereld eindeloos zijn, wisten we al. Toch is het altijd weer een feestje om zoveel unieke ontwerpen bij elkaar te zien. In deze blog bespreken we de vijf meest interessante designs die ons zijn opgevallen tijdens ons bezoek aan de beurs.

Tecsoled TACO lamp

1. Taco voor aan de muur

Waar het ontwerp voor deze lamp op geïnspireerd is, hoeven we je niet te vertellen. De TACO van het Spaanse merk Tecsoled is zo’n 70 cm breed en gemaakt van geoxideerd metaal met een speciale coating. Het roesteffect geeft de lamp extra textuur, terwijl de vorm een bepaalde elegantie uitstraalt. Een mooie mix tussen industriële imperfectie én geometrische perfectie. De afgeronde kant van de TACO is voorzien van een geïntegreerde lichtbron, die licht uitstraalt naar de onderkant én zijkant van de lamp. Een ontwerp om je vingers bij af te likken.

Licht cube

2. Licht in beweging

Waarom zou je een lamp stilletjes aan je plafond laten hangen, als je hem ook in beweging kunt brengen? Dynamische verlichting krijgt een hele nieuwe betekenis als je kijkt naar de lampen van Licht Cube. De lampen op de stand werden namelijk letterlijk in beweging gebracht: zo bewogen meerdere hanglampen langzaam op en neer, waarbij ze zelfs in het ‘plafond’ leken te verdwijnen. De snelheid van de bewegingen kun je zelf bepalen, waardoor je ook kunt gaan voor een subtiel(er) effect. Op deze manier houd je een ruimte in beweging en voor onoplettende kijkers creëert het een unieke ‘mindfuck’.

3d printed lamps

3. Lamp uit de printer

Tegenwoordig zijn er weinig dingen die níet met een 3D printer geprint kunnen worden. Maar geprinte lampen, die zijn wij niet vaak tegengekomen. Op de beurs liepen we echter tegen een heel leger 3D geprinte lampen aan: verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Het voordeel grote voordeel is dat deze lampen in kleine oplages en op maat geprint kunnen worden. Je kiest eenvoudig per lamp de kleur, materiaal en de afmeting.

Landa Nest lamp

4. Vogelnest

Dat het niet altijd makkelijk is om verlichting te laten blenden met de natuur, weten ze bij het Italiaanse merk Landa. Daar hebben ze iets op gevonden: een lamp in de vorm van een vogelnestje. De lichtbron is omringt door een ‘vogelnestje’: dit nestje is met de hand gevlochten van wilgentenen en voorzien van een coating met nanodeeltjes, die de lamp in topconditie houden. Als de lichtbron door de wilgentenen schijnt, ontstaat een mooi lichtspel. Perfect voor het verlichten van struiken of bomen, zonder direct de natuur de verstoren.

Flexxica blanket lamp

5. Vlechtwerk

Dit bijzonder mooi vlechtwerk van het Poolse merk flexxica heeft wat weg van een wandkleed. Elk stukje ‘touw’ is aan het uiteinde voorzien van een lichtbron. De lamp heeft de toepasselijke naam ‘Blanket’ gekregen en is opgebouwd uit gebogen aluminium buizen die doorvlochten zijn met stukken wol met foam. Een uniek ontwerp van design studio Kabo & Pydo.