Delta Light x MVDRV: High Profile

Delta Light x MVDRV

Architectenbureau MVDRV ontwierp een reeks armaturen voor de befaamde Belgische verlichtingsfabrikant Delta Light, waarbij snijresten uit het productieproces de basis vormden van het ontwerp. Het duo presenteert deze week tijdens Milan Design Week een collectie genaamd High Profile.

Het ontwerpteam van MVRDV, onder leiding van mede-oprichter en partner Jacob van Rijs, nam op uitnodiging van Delta Light het productieproces van de verlichtingsarmaturen onder de loep. Van Rijs zag de mogelijkheden en schoonheid van wat doorgaans als overbodig wordt beschouwd: de snij restanten van aluminium profielen. Profielen zijn een belangrijk onderdeel van architecturale verlichting; restjes uit het productieproces verdwijnen vrijwel direct naar de recycling. Het MVRDV-team heeft een reeks armaturen gecreëerd op basis van verschillende afmetingen uit de collecties van de verlichtingsfabrikant.

Deltalight x MVRDV from Strictua on Vimeo.

Bijzondere details van de profielen zitten gewoonlijk verborgen in wanden of plafonds, legt Van Rijs uit. "We wilden die schoonheid zichtbaar maken als het belangrijkste kenmerk van het nieuwe ontwerp." De High Profile-collectie omvat een kubusvormig plafondmodel, een gebogen wandmodel en een staand model.

De armaturen bestaan allemaal uit naast elkaar geplaatste en gestapelde profielen. De ietwat industriële look wordt verzacht door de kleuren van de profielen: roze, oker, lichtgroen en lichtblauw. Hiermee voegt MVRDV ook sprekende kleuren toe aan de Delta Light collectie, die voornamelijk bestaat uit grijs, wit, zwart en goud.

Het design van de High Profile serie zet hopelijk een voorbeeld voor meer fabrikanten om met andere ogen naar de normaliter verborgen details te kijken. Door restmateriaal te gebruiken, is het niet nodig om nieuwe aluminium onderdelen te vervaardigen of te transporteren vanaf de productielocatie.

Vanuit een circulaire gedachte zijn High Profile armaturen demontabel zodat de basiscomponenten grotendeels hergebruikt kunnen worden.

Delta Light ziet de collectie als een eerbetoon aan haar vakmanschap. Volgens de fabrikant wordt elke armatuur zorgvuldig met de hand gemaakt en met de hand geassembleerd, waarbij nauwkeurig ontworpen en ontwikkelde profielen een belangrijk onderdeel zijn.

De nieuwe lampen werden voor het eerst getoond in Delta Light Studio Milano tijdens Milan Design Week. Milan Design Week vond plaats van 6 tot 12 juni 2022.