Optimale verlichting voor (thuis)werken

Waarom is optimale kantoorverlichting zo belangrijk?

Sinds het Coronatijdperk werden we er met z’n allen bijna toe gedwongen om thuis te werken. Plots gingen we massaal op zoek naar een geschikte plek om thuis aan de slag te gaan. En zodra je thuis werkt, merk je algauw dat een geïmproviseerd werkhoekje, ergens aan de keukentafel, niet langer volstaat om comfortabel te werken. Maar zelfs als je over een afzonderlijke bureauruimte beschikt, is een professionele werkplek meer dan een ergonomisch bureau en een verstelbare bureaustoel. Wist je dat ook de kantoorverlichting jouw productiviteit bepaalt? Niet elke werkruimte beschikt over genoeg ramen om voldoende daglicht door te laten bijvoorbeeld. Zeker niet als je ergens op een zolderkamertje werkt. Tijdens de avonduren of donkere dagen is goede kunstverlichting een noodzaak. Want ook na de kantooruren moet je vaak nog productief zijn. Zeker als je werk probeert te combineren met een gezin. Zo zijn er een aantal voorwaarden waaraan een goede kantoorverlichting moet beantwoorden.

Zorg ervoor dat er geen overbelichting is

Voldoende licht is een must. Teveel licht daarentegen is hinderlijk voor de ogen. Je ogen raken vermoeid, waardoor je je niet langer kan concentreren.

Verdeel het licht over de ruimte

Vaak zie je dat enkel de plek vlak boven of bij het bureau optimaal verlicht is. Dat is echter niet voldoende. Als de rest van de werkkamer te donker is, moeten je ogen te veel aanpassen aan de hoeveelheid licht. Dat wil zeggen: switchen tussen licht en donker. Ook dat is nefast voor je ogen.

Combineer plafondlichten met een bureaulamp

Spotjes in het plafond zorgen voor een degelijke verlichting. Daarom zijn ze zo populair. Ze worden vaak gekozen voor de inrichting van kantoorruimtes. Tegenwoordig kiezen ook heel wat mensen voor ledlampen. Logisch, die zijn niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook langer mee.

Vermijd lichtweerkaatsing

Zorg ervoor dat je licht niet weerkaatst in het beeldscherm van je laptop of desktop. Ook een witte vloer of witte muren kunnen een weerkaatsing geven in je scherm, wat hinderlijk is om productief te werken.

Kies voor een geschikte lichtwaarde

Voor lezen, schrijven en typen is een lichtwaarde van 500 Lux ideaal. Voor meer gedetailleerd werk moet je toch op een luxwaarde van 700 à 750 rekenen om optimaal te kunnen werken.

Houd rekening met de lichtkleur

Lichtkleuren worden uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger deze waarde is, hoe ‘blauwer’ het licht is. Een licht met een hoge Kelvinwaarde is koel en wordt als prettig ervaren om in te werken, het helpt om alert te blijven. Een lichtkleur die daarentegen meer naar rood of oranje neigt, is warmer en gezelliger, maar misschien minder geschikt als kantoorverlichting. Je raakt immers sneller vermoeid. Kortom: goede verlichting is niet alleen een zegen voor jouw ogen, maar een optimale verlichting zorgt ook voor een betere concentratie en bijgevolg voor een betere productiviteit. Vraag dus tijdig advies rond de verlichting van jouw bureau of kantoorruimte. [caption id="attachment_14301" align="alignleft" width="585"]Vaeder Modular Vaeder, Modular[/caption]