Het belang van een optimale verlichting in functionele ruimtes
Als lichtarchitecten werken we meestal aan ruimtes waar mensen elkaar ontmoeten. Goede verlichting is heel belangrijk en laat de ruimte volledig tot zijn recht komen. Gelukkig wordt daar veel aandacht aan besteed. Slim geplaatst licht is heel functioneel: het geeft als het ware richting. En dat geldt absoluut voor élke ruimte van je woning.

Elke ruimte verdient ‘slimme’ verlichting

Maar al te vaak zien we dat er vooral aandacht wordt besteed aan de meest evidente ruimtes van een woning, zoals de woonkamer, keuken, hal of slaapkamer. Andere, functionele ruimtes worden daarentegen vaak verwaarloosd als het op verlichting aankomt. Denk maar aan bureaus, technische ruimtes, opslagplaatsen, garderobes, bergingen, fietsstallingen, garages, enzovoort. Voor de verlichting van dergelijke ruimtes rekenen bewoners vaak op de installateur of beheerder die doorgaans kiest voor een heel simpele, functionele verlichting. Zodra het licht aan vervanging toe is, besteedt de bewoner meestal weinig of geen tijd aan de keuze van een geschikt licht. Vaak leidt dat tot suboptimale oplossingen. Jammer, want hierdoor verspil je vaak veel energie.

Waarom is eenheid in verlichting zo belangrijk?

Voor de woonkamer doen we meestal wel ons uiterste best. We denken lang genoeg na welke lamp, kroonluchter of wandverlichting een meerwaarde is voor de ruimte. Hierbij weten we precies welke sfeer we willen creëren en op welke plaatsen we het meest licht nodig hebben. Voor ruimtes zoals de berging of fietsstalling doen we opmerkelijk minder moeite. Als er maar licht is! Jammer, want je hoeft geen groot budget te hebben om het wel goed aan te pakken. Ook zie je vaak verschillende lichtkleuren. Soms krijg je te veel licht. Of juist te weinig licht, waardoor je ogen sneller vermoeid raken. Vaak kijk je recht in de lichtbron, waardoor je verblind wordt door het licht. Of je krijgt een allegaartje van armaturen en stijlen, waardoor het evenwicht in verlichting ontbreekt.

Harmonie in licht hoeft niet duur te zijn

Hoewel dergelijke ruimtes meestal een minder prominente plaats in de woning innemen en gescheiden worden door middel van muren of tussendeuren, zie je van buitenaf toch meer dan je denkt. Dus waarom zou je niet wat meer aandacht besteden aan de verlichting van dergelijke kamers? Helaas hebben we al heel wat lichtplannen gezien waarbij A-merken een voorstel doen voor de verlichting van dergelijke ruimtes … met een fors prijskaartje. Logisch dat mensen zich hierdoor laten afschrikken en kiezen voor een goedkopere en minder charmante oplossing. Toch hoeft zo’n lichtplan niet absurd duur te zijn. Eigenlijk is het maar een kleine moeite om de verlichting met zorg te ontwerpen voor een vriendelijke prijs. De zoektocht naar een passende verlichting die duurzaam is in design, onderhoud en energieverbruik laat het hele ontwerp tot zijn recht komen. Op die manier creëer je een wonderlijke harmonie van licht in je gehele woning.