Licht voor de helende omgeving van Radboud UMC

Radboud Medisch Centrum in Nijmegen voelt aan als een hotel.

Als het om warmte en comfort gaat, is een ziekenhuis niet per se het eerste dat in je opkomt. Daar is nu verandering in gekomen: Het Radboud Universitair Medisch Centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs heeft met haar nieuwe huisvesting laten zien dat je een grote impact kan hebben op het welzijn van patiënten, personeel en bezoekers met een minimale impact op het milieu.


Radboud UMC heeft EGM Architects de opdracht gegeven voor een nieuwbouw- en renovatie traject van meerdere gebouwen. EGM heeft vervolgens in 2017 Suzanne Holtz Studio ingeschakeld om binnenruimtes te coördineren. Hoewel de functionaliteit van de verschillende ruimtes vaak klinisch moest zijn gezien het werk dat wordt gedaan, moesten de sfeer en de gebruikte materialen slim en duurzaam zijn. De wens was een goede omgeving te bieden voor mensen om elkaar te ontmoeten en genezing te bevorderen. Verlichting is een integraal onderdeel van de 'helende omgeving' om sfeer te creëren, stressniveaus te verlagen en te zorgen voor een duidelijke routing. Brink Licht werd benaderd om de uitdagende oplossingen voor verlichting bij dit enorme project uit te werken.”

Er zijn natuurlijke materialen en texturen gebruikt om een frisse en rustige sfeer te creëren. Het thema natuur is middels de vier seizoenen op elke verdieping aanwezig, evenals de natuurlijke elementen: aarde, water en lucht. Deze thema’s lopen zowel verticaal als horizontaal door de panden, ze veranderen naarmate de verdiepingsniveaus stijgen. Met in het achterhoofd dat ook kinderen de faciliteiten zouden bezoeken, werd er in sommige ruimtes speelse vormen en kleuren gebruikt om net die ​​extra dimensie met humor te creëren. Zo heeft het atrium van het Amalia Kinderziekenhuis ‘licht bomen’ die zijn gemaakt met duizenden blaadjes van wolvilt. De bomen van het Zweedse Green Furniture Concepts zijn geïntegreerd in een parcours waar kinderen met elektrische auto's rond kunnen rijden om hen tijdens hun verblijf een leuke en warme omgeving te bieden.

De complexe taak om dit project tot leven te brengen, omvatte vijf verschillende bouw- en installatiebedrijven, die elk een of meerdere bouwdelen kregen aanbesteed voor de verschillende gebouwen en ruimtes. Het zijn ruimtes met zeer verschillende doeleinden, namelijk: verkeersruimtes (entree, atrium, receptie, gangen) verblijfsruimtes (huiskamer, wachtkamer, restaurants, stilte/gebedsruimte), verpleegruimte (patiëntenkamers, behandelkamers) en kantoren. Alleen het nieuwe hoofdgebouw meet al 43.000m2.



Deze unieke gebieden vereisten lichtpartners die zowel aan de eisen van duurzaamheid als aan de benodigde capaciteiten konden voldoen. De technische verlichting is verzorgd door Zumtobel en Signify. Brink Licht heeft het decoratieve gedeelte verzorgd. Brink Licht heeft in twintig jaar een zorgvuldig samengestelde reeks merken verzameld. In dit project zijn meer dan 20 verschillende merken toegepast en tal van op maat gemaakte armaturen. Iris Hobo, Design Manager van Radboud, zag haar thema ‘theater van de natuur' langzaam vorm krijgen bij alle renovaties en nieuwe gebouwen. Iconische Costanza tafel- en vloerlampen van Luceplan werden in een speciale uitvoering vervaardigd met messing stelen en kappen in aangepaste kleuren. Er zijn honderden Costanza’s toegepast om het natuurlijke thema vorm te geven. De continuïteit en elegante verfijning van dit ontwerp geeft warmte en rust. Zo werd verlichting een middel om de natuurlijke thema's te integreren in het ontwerp en kregen vele ruimtes het gevoel van een uitnodigend hotel.

Bij elk groot project zijn er onderweg altijd wat ‘curveballs’ en moeilijkheden. Bij dit project met vele componenten, leveranciers, klanten en behoeften was dat niet anders. Na elke oplevering zijn faalkosten en learnings geëvalueerd en zijn de plannen aangepast waardoor de faalkosten tot bijna nul zijn teruggebracht en het project op tijd is opgeleverd. Tijdig en constructief overleg tussen de ontwerpers en het bouwteam blijkt de succesformule om te komen tot een optimaal resultaat. Met meer praktische ervaringen zoals deze zal het in de toekomst mogelijk zijn om af te stappen van onnodige complete afbraak of het bouwen van goedkope niet-duurzame gebouwen. Brink Licht creëert graag licht voor plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten en kan met hun opgebouwde praktische ervaring nu worden beschouwd als de expert op het gebied van lichtoplossingen voor de gezondheidssector.


Noot voor de redactie – niet voor publicatie Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Eduard Brink, (0348-435065 of info@brinklicht.nl, www.brinklicht.nl) Brink Licht in de Meern biedt een collectie van armaturen van grote merken en internationale designers, stuk voor stuk verrassend ontworpen met oog voor detail. De professionals van Brink Licht adviseren bij het kiezen van de juiste verlichting op het gebied van wonen, werken en domotica. Zij kunnen op korte termijn een gedetailleerde lichtstudie uitwerken en adviseren de klant bij de keuze van armaturen, installatiemogelijkheden en schakeltechniek. Het aanlichten van kunst op kantoor is een van de specialiteiten. Brink Licht gaat er bij al haar werkzaamheden van uit dat goede verlichting de ultieme sfeermaker is, zowel binnen als buiten. Sfeer die is af te stemmen op een ieders persoonlijke beleving en smaak. Licht kan verhullen en accentueren, het kan activiteit stimuleren of juist rust en intimiteit brengen.